Fogkő eltávolítás

A fogkőeltávolítás az egyik leginkább alábecsült, mégis  legfontosabb a fogászati kezelések között. Bármilyen szükséges kezelés előtt, legyen az tömés vagy fogpótlás, először fogkőleszedéssel illik megteremteni a lehető legjobb körülményeket, hogy a további feladatokat nyugodt környezetben tudjuk kivitelezni. A fogkő a fogakon maradt lepedékből képződik, tehát megfelelő tisztítás mellett csökkenthető/elkerülhető a képződése (ennek ellenőrzése tisztítástól függetlenül javasolt félévente). Azonban sajnos általában az idő előrehaladtával folyamatosan gyarapszik, irritálja a fogínyt. A fogíny begyullad, vörös színezetű lesz. Elsődleges jele ennek a folyamatnak a fogmosáskor tapasztalt vérzés lehet. A fogínyvérzésnek mindig van oka és a terület kímélése fogmosás közben csak súlyosbítja a problémát. Ha pedig ezt nem kezelik, megkezdődik az íny pusztulása, a csont sorvadása. Sajnos ez a folyamat észrevétlenül történik, hiszen a fogkőképződés és a fogágybetegség nem fáj, vagy leginkább csak diszkomfort érzettel jár. A fogkő nem csak a saját fogakon képződik, ugyanúgy úgy megtalálható a fogpótlásokon, fogkoronán, fogászati hidakon. Eltávoítása ugyanolyan fontos, mint a saját fogainkról.

Az íngyulladás/fogágybetegség következményei

Az ínygyulladás, a fogág gyulladása kihathat az egész testünkre. A fogakon kialakult fogkőben található baktériumok bekerülhetnek a véráramba. Eltávolítása tehát nem csak az ép fogazat, hanem az egészségünk védelme érdekében is rendkívül fontos. A krónikus ínygyulladás fogászati gócot képezhet a testben, és emiatt gócbetegségeket okozhat. Ennek tünetei lehet a hajhullás, ízületi fájdalom, bőrelváltozás, kiütés, stb. Rendkívül lényeges a várandóság alatti fogkőeltávolítás. Ebben az időszakban megváltozik a nyál és a száj baktérium összetétele, ezáltal az ínygyulladás fokozódhat. A fogkőben megtelepedő baktériumok képesek bejutni a véráramba és koraszülést is eredményezhetnek.

Tasakkezelés

A hosszantartó ínygyulladás következménye lehet, hogy a fogakra feszesen tapadó íny meglazul, és egy rés alakul ki a fog és az íny között. Ezt a rést tasaknak hívjuk. A kialakult tasak akár meglepően mély is lehet (>10mm). Mivel az íny nem borítja be megfelelően a fogat, nem feszül rá, így a tasakba bekerül a lepedék, a baktériumok elszaporodnak. Ezt a területet tisztítani otthon magunknak nem tudjuk. A megoldás erre a problémára szintén a fogkőeltávolítás és a tasakkezelés.

A tasakkezelés során teljes érzéstelenítésben a fogkövet a mélyebb, íny alatti részekről is eltávolítjuk, gyógyszeres folyadékkal átöblítjük, majd egy fertőtlenítő géllel kezeljük.  Ha folyamat nem túl előrehaladott, akkor az íny képes visszatapadni a fogra, vagy az íny visszhúzódásával gyógyul, így a kialakult tasak megszüntethető és otthonilag tisztíthatóvá tehető a fogfelszín.

Ultrahangos fogkőeltávolítás

A fogazaton megtapadt fogkövet leghatékonyabban ultrahangos fogkőeltávolítással lehet orvosolni. A berendezés nem károsítja a fogakat, sem a fogpótlást és az íny érzékenységén segít a zsibbasztő zselé, amit alkalmazunk előtte. Az ultrahang segítségével pattintja, mossa le a fogakra tapadt fogkövet. A fogkő eltávolítása után nagyon fontos a fogak felpolírozása, melyet egy speciális polírpasztával végezzük. A polírozás hatására a fogak felszíne rendkívül sima lesz, így a lepedék a későbbiekben nehezebben tapad meg a felszíneken.

Milyen rendszerességgel szükséges a fogkövet eltávolítani?

A fogkőképződés gyorsasága és annak mennyisége egyénenként széles skálán változik. Van, akinek félévente, vagy rendkívűl jó fogápolás mellett akár évente, de van olyan páciens, akinek 3 havonta szükséges a fogkőeltávolítása. A fogkőképződést nagyban befolyásolja az egyéni fogápolás technikája, eszközei és rendszeressége és kicsit a hajlam is.

Vissza a főoldalra