Fogszabályozás

Fogszabályozás és tévhitek

A fogszabályozást nagyon sokan extraként tartják számon, illetve 30-40 éves kor felett úgy gondolják, hogy erről már lemaradtak (pedig a felnőtt fogszabályozásnak nincs életkorbeli határa). Ennek ellenére nem szabad figyelmen kívűl hagyni, hogy a fogzati eltérésknek majdnem mindig vannak káros mellékhatásaik.

Példák:

 • torlódás (megnehezíti, extrém esetben ellehetetleníti a tisztítást)
 • mélyharapás (ha nagymértékű, akkor izületi panaszok és ínyproblémák kialakulásának kedvez
 • keresztharapás ("természetellenes" terhelést kapnak ezek a fogak, amik elősegítik a kopások és szuvasodások előrehaladását)
 • foghiányok (szomszédos és szemközti fogak elvándorlása)
 • logopédiai problémák (itt fontos kiemelni, hogy ez oda-vissza igaz, tehát egy elsődlegesen kialakuló logopédiai probléma is okozhatja magát az eltérést, amit ha nem szüntetünk meg, akkor megnehezíti a kezelést és a rendelleneség későbbi visszalakulását is okozhatja).
Ezek mind a veszélyeztethetik a fogak hosszútávú megtarthatóságát. Ugyanakkor számtalan esetben valóban csak esztétikai szempontokból fontos a kezelés, de adódhat olyan helyzet, amikor kompromisszumok nélküli harapás, vagy fogpótlás elkészítéséhez elkerülhetetlen. A felnőttkori fogszabályozásnak vannak korlátai és szűkösebb a mozgástere a gyermekkorban végzettnél, de nem olyan mértékben, mint az a köztudatban él.

A fogak rendezetlenségének kialakulásának több oka is lehet: örökletes vagy szerzett (hosszú ideig tartó ujjszopás, cumizás, logopédiai probléma) és ezek kombinációja is. Ha gyermekével mihamarabb szakemberhez fordul, annál könnyebben felismerhetjük ezeket a rendellenességeket. Tévhit, hogy a gyermek fogszabályozás elkezdésének időpontja akkor esedékes, ha már az összes „vasfog” kinőtt. A gyermekeket érdemes már 4-5 éves korban fogszabályozás vizsgálatra elhozni. Bizonyos eltérések fogszabályozását és az esetleges rossz szokásokról való leszoktatást – cumizás, ujjszopás, körömrágás– már ebben a korban érdemes megkezdeni. A korai felismerés nagyon fontos, hiszen ilyenkor egyes rendellenességek könnyen, kezelhetők. Később bonyolultabb, hosszabban tartó fogszabályozás válhat szükségessé és módosulhat az elérhetó legjobb eredmény. A fogszabályozás mellett fontos a gyermekeknél a rendszeres fogászati ellenőrzés, mert a tejfogak készítik elő a helyet a maradó fogak számára, vagyis „helyfenntartó” funkciót látnak el. Ha a gyerekeknél a fogmosás hiánya miatt a tejfogak elszuvasodnak, ez általában a maradó fogazat biztos torlódását jelenti. Tehát a tejfogakra is ugyanúgy kell vigyázni, mint a maradó fogainkra. Ha a tejfog elszuvasodik, be kell tömni, vagy legalábbis eltávolítani csak a legvégső esetben szabad. Ezért nem lehet eleget hangsúlyozni a korai felismerés és korai fogszabályozás fontosságát.

A 7 éves kor előtti gyerek fogszabályozás esetén az úgynevezett megelőző gyerek fogszabályzásról beszélünk, melynek nagy előnye, hogy megakadályozhatja a később kialakuló fogazati eltéréseket. A gyermek fogszabályzása nagyobb részben a fogak megfelelő állásáról, szabályozottságáról és egyúttal a harapásról, rágásról szól, nem pusztán csak esztétikai megjelnésükről.

A tervezés menete

A fogszabályozó szakorvosunk az első alkalommal meghallgatja a kéréseit, elvárásait. Megbeszélik, mi az, ami zavarja, mi nem tetszik fogai megjelenésén, melyek azok a dolgok amin változtatni szeretne, tehát konzultálunk, behatároljuk a feladatot és azt, hogy milyen készülékkel lehetséges ennek megoldása, illetve készülnek röntgenek. Második alkalommal, lenyomatokat, fényképeket készítünk, melyek alapján a kezelés pontosabb menete (van, hogy több kezelés megoldás vezet jó végeredményhez) és határai meghatározhatóak, illetve a kezelés becsült időtartama is körvonalazódik. Ezeknek a megbeszélése, a személyre szabott kezelési terv ismertetése, illetve a közös döntés meríti ki az azt követő találkozást.

Amennyiben elfogadja a kezelési tervet, a következő alkalommal már megkezdődhet a fogszabályozás, persze arról nem megfeledkezve, hogy a fogszabályozás előtt mindenképpen szükséges a megfelelő állapotú fogazat, tehát a fogszuvasodást, fogínygyulladást meg kell szüntetni. Ezenkívül felnőtteknél ajánlatos az esetleges fogpótlások stabilitásának ellenőrzése is. Miután a fogazat megfelelő állapotba került, úgy elkezdődhet a fogszabályzás.

Fontos tudni, hogy a fogszabályozó kezelés alatt a megfelelő fogápolás és fogmosás kiemelten fontos. Ehhez minden ehhez szükséges tájékoztatás és instrukciót megadunk.

Háromféle fogszabályzó típust használunk:

 1. Kivehető (éjszakai) fogszabályzó típusok

  A kivehető fogszabályzók, amit főként kiskorban (akár 4-5 éves kortól), gyerekeknél alkalmazunk, melyeket alvás közben, éjszaka kell viselni (illetve plusz délután 1-2 órát, amikor tévénézés, tanulás, számítógépezés közben nyugodt körülmények vannak), amihez nagyon gyorsan hozzászoknak. A rögzített fogszabályozóval szemben a kivehető fogszabályzó nagy előnye, hogy befolyásolható vele az izmok és állcsont növekedése, és elérhető velük a fogak döntése is, így ha a fix fogszabályozó kezelés, ha nem is minden esetben helyettesíthető vele, de mindenképpen jobb helyzetből fog induli (akár felmerülő foghúzások és egyéb kompromisszumok elkerülése) . Megfelelő hordási idővel, egész hamar szép eredményeket lehet elérni a kivehető fogszabályzóval.

 2. Rögzített fogszabályzók

  A rögzített fogszabályzót – ahogy a nevéből gyanítható – rögzítjük, vagyis, felragasztjuk a fogra. Fixen ott maradnak a fog elülső ajak felöli részén a kezelés végéig. A rögzített fogszabályzók rendelőnkben minden esetben önligírozó, de két nagy típusát különböztetjük meg az esztétikája alapján - fém fogszabályzó - porcelán fogszabályzó Ez utóbbi nagy előnye, hogy a fog színéhez nagyon hasonlít,. A rögzített fogszabályozókat általában akkor használjuk, mikor már csak „vasfogak” vannak. A legtöbb esetben egyszerre ragasztjuk minimum 6- ostól 6-os fogakig, felső és alsó fogsoron egyaránt.

 3. Sínes fogszabályozók

  A felnőttkori rögzített fogszabályozás egy olyan alternatívája, melyekkel felnőttkorban is biztosítani tudjuk a kivehető és gyakorlatilag láthatatlan fogszabályozás lehetőségét. Nagyon sok, de nem mindegyik eltérésre alkalmazható, számítógépes tervezés alapján előre meghatározott szakaszos fogmozgásokkal érjük el a kívánt eredményt.

Gyakori kérdések fogszabályozásról

 • Romlani fog a fogam a fogszabályzástól?

  A fogszabályozás önmagában nem vezet a fogak romlásához, de a fogszabályzón könnyebben fennmaradnak ételmaradékok, a fogak öntisztulása rosszabb, és bonyolultabbá teszi a károsodást okozó lepedék letisztítását. Azért fogszabályozás során több figyelmet és időt kell szánni a fogápolásra. Megfelelő kiegészítő eszközöket érdemes használni a fogtisztításhoz, például fogköz tisztító kefét vagy olyan speciális fogkefét, amit fogszabályzót viselőknek fejlesztettek ki. Ezek használatát megtanítjuk és ellátjuk a megfelelő instrukciókkal, hogyan tisztíthatja megfelelően a fogszabályzóját és fogazatát. A fogszabályozás során előfordulhat, hogy koronák, gyökérkezelt fogak sérülnek, de ez inkább a megváltozott harapásnak tudható be, nem a fogszabályozó „erejének” és leginkább csak olyan fogaknál, ahol már létezett a probléma, csak eddig nem derült fény rá.

 • Fáj a fogszabályozás?

  A fogszabályzó viselése az első időszakban (2-3 hét) kellemetlen, hiszen a nagyon sok változás indul meg egyszerre. A 3. hét után azonban általában megszűnik a kellemetlenség és 2-3 hónap után már nem is veszi észre, hogy a fogakon kívül valami más is van a szájában. Esetlegesen aktiválások, ívcserék után ismét érzékenyek lehetnek ráharapásra a fogak, de ezek sokkal hamarabb elmúlnak, mint a ragasztás utáni kellemetlenség.

Vissza a főoldalra