Esztétikus tömések

A tömésket megelőzi a szuvasodás méretének felmérése (milyen felszínekre szükséges kiterjeszteni a tömést, illetve mély szuvasodások esetén a gyökérkezelés esélyének mérlegelése, esetleg röntgen készítése), illetve a fog vitalitásának vizsgálata (életben van, vagy elhalt a fog) és ezt követi a helyi érzéstelenítés. Rendelőnkben, lidocain helyett, nagyrészt az annál modernebb, articain hatóanyag tartalmú gyógyszerrel történik, melynek nagy előnye, hogy gyorsabban hat (felső fogaknál akár 1-3 perc), erős fájdalomcsillapító hatású és a minimális hatóideje 75 perc. Biztonságosan használható kismamáknál (a magzatot nem károsítja, anyatejben nem választódik ki) is. Ez természetesen megoldást jelent a lidocain érzékeny páciensek számára is. Helyi érzéstelenítést is használunk gyümölcs ízű zselék bedörzsölésével az injekció helyén, hogy a szúrás kevésbé érződjön.

Fél éves vizsgálat során sajnos sok esetben felfedezünk tömésre váró fogakat, de ezen kívül érdemes időben elindulni hozzánk ha a fog:

  • elszíneződött
  • hidegre, melegre, illetve édes, vagy sós ingerekre érzékeny
  • nyilalló fájdalmat érez
  • ráharapásra érzékennyé vált
  • letört vagy kettétört

Ha időben észrevesszük a problémát akkor egyszerű töméssel rendbe hozható, de ha elérte a fog lágy szöveteit, idegeit, akkor sajnos gyökérkezelés is lehet belőle. Egy gyökérkezelés ára többszöröse egy tömés árának, és amíg egy töméshez egy alkalom szükséges, addig a gyökérkezelés általában több kezelésből áll.

A tömések után tudnunk kell, hogy sokszor átmeneti, illetve ráharapási érzékenység is lehet, nagyon mély tömések esetében néha (amennyiben a zsibbadás elmúlta után magasnak/kényelmetlennek érzi, úgy érdemes visszajönni a további beállításra).

Vissza a főoldalra